Kv. Maria i Högaborg​

Maria 2

Sofiebergsvägen 2 i Högaborg

Lägenhetsförteckning Sofiebergsvägen 2

2A
2B
2C
För tillgänglighet och intresseanmälan, kontakta oss:

Vår fastighet på Sofiebergsvägen 2, ett flerbostadshus om två våningar. Arkitekt till denna byggnad är Sigurd Lewerentz.

Sigurd är mest känd som arkitekten bakom Philips-huset i Stockholm, som idag är klassad som en kulturhistoriskt värdefull byggnad.

Vår fastighet har totalt 12 lägenheter, där samtliga bostäder är en 3:a på 64 kvm. Totalt tre uppgångar med fyra lägenheter i varje uppgång och dessa uppgångar sammankopplas med ett källarplan där våra hyresgäster har sina förråd. I källaren finns också tvättstuga och flera torkrum.

Fastighetsinfo:

Adress: Sofiebergsvägen 2A, 2B, 2C
Byggår: 1918
Fasad: Helsingborgstegel
Arkitekt: Sigurd Lewerentzen
Byggherre: Hälsingborgs Stads Byggnadskontor
Byggmästare: Sven Lundgren
Antal lägenheter: 12

Kändisarkitekten i Högaborg

Arkitekten Sigurd Lewerentz, fick sin beställning av Hälsingborgs Stads Byggnadskontor genom byggmästaren Sven Lundgren som uppförde huset 1918. Sven Lundgren var en populär byggmästare i staden under hans yrkesverksamma år. Sven Lundgren var till exempel mycket aktiv när Kvarteret Bladet stadsplanerades och han fick uppföra flertalet hus, bland annat den vita putsvillan byggd i 1920-talsklassicistisk stil på Industrigatan 47 i Ramlösa. Byggmästare Lundgren var också involverad i byggena av Kronan 12, Salvator 12 och Törnrosen 2 och 3.

Vad som utmärker dessa kvarter i Högaborg är att tomterna är påtagligt stora, och man anlade redan vid bostadshusuppförandet stora trådgårdar med träd, buskar och häckar. Man får därför en liten villakänsla när man är hyresgäst hos oss. Tomten är dessutom murad, och är därför ett privat område vilket skapar en egentomt-känsla. Det finns också en handfull kolonilotter, som man som hyresgäst kan få ta del av, om man gillar att odla grönsaker eller blommor. Det går också bra att grilla samt ha picknick i vår lilla miniatyrpark. Tomten är belägen precis framför bostadshuset.

Behöver du göra en felanmälan?