GSI Holding finns i

Helsingborg stad

Välkomna till Sundets pärla

Lite stadshistoria

Helsingborg (då kallad Helsingaburg) omnämns som en stad i historieböckerna redan år 1085, med koncentrerad bebyggelse kring Kärnan och stranden väst om Kärnan-området. Staden sträcker sig således tillbaka såpass långt som till vikingatiden. Det mest troliga varför man byggde en stad just här, måste ha varit för närheten till havet samt närheten till Danmark.

Placeringen var därför dels ur försvarssynpunkt, men också ur en handelssynpunkt på grund av Öresund. I mitten på 1600-talet beslöt den danska regeringen att förstärka och befästa staden med bastioner, vallgravar och jordvallar samt flertalet utkikspunkter eftersom Kung Karl X Gustav pressade danskarna hårt

Den 26 februari 1658 slöts det till slut fred mellan Sverige och Danmark, kallad ”Freden i Roskilde” och Karl X Gustav ansågs som vinnare, endast 36 år gammal och man kan summera hela hans vuxna liv att den enkom präglades av krig i Danmark, Polen och Tyskland.

Helsingborg idag

Helsingborg har en mycket lång historia bakom sig och är en av det nuvarande Sveriges äldsta städer. Staden ligger vid Öresunds smalaste del, där endast 3.700 meter havsvatten skiljer till staden Helsingör i Danmark. Helsingborg är en populär sommarstad och närmare 800.000 turister besöker staden varje år. Invånarantalet uppgår till drygt 150.000 människor.

I Helsingborg finns flera sandstränder endast några stenkast från stadskärnan, där den mest populära stranden kallas för, Gröningen. Området är en populär samlingsplats på sommaren med massor av aktiviteter såsom bad, strandrestauranger, barer, kiosker, glassbarer, minigolf, utegym, basketplan, bouleplan och lekplatser. En av stadens största gräsmattor sträcker sig flera hundra meter längs med havet, så namnet Gröningen blir närmast självklar av denna underbara plats

Helsingborgs stad är också en av Sveriges krogtätaste städer och det finns ett stort matutbud från hela världen. Man kan till exempel äta en äkta Wienerschnitzel på paradgatan Drottninggatan, och man kan till och med ta av sig skorna mitt på stranden och gräva ner fötterna ner i sanden samtidigt som man äter musslor i gräddsås på en strandkrog med hisnande utsikt över Öresund. Ett besök i Sundets Pärla kanske gör att du till slut vill flytta hit?

Kika i fliken ”lediga lägenheter” och kolla om vi har någon lägenhet tillgänglig. Om inte, så kan du maila oss via formuläret och därigenom visa ditt intresse med att skicka en spontanansökan med dina kontaktuppgifter samt önskan om att bli informerad när en av våra centrala lägenheter blir ledig.

Vi vill också passa på att tipsa er om följande aktiviteter:

 • Sofiero slott
 • Fredriksdals museer och trådgårdar
 • Kärnan och terasstrapporna
 • Gröningen
 • Tropical Beach
 • Oceanhamnen
 • Råå
 • Rådhuset
 • Pålsjö skog
 • Kallis
 • Ta en tura till Danmark, avgång var 20:e minut från Centralstationen

Välkomna till sundets pärla, Helsingborg.
Efter ett par besök i staden, så vill ni bo här